Portrete notorii

MURAFA, Simion

Data naşterii 24.V.1887, Cotiujenii Mari, jud. Soroca – 20.VIII.1917, Chisinau
Activitatea jurist, publicist, cantaret, luptator pentru reunirea Basarabiei cu Romania.
Scurtă descriere Isi face studiile liceale si universitare la Kiev. In 1912 isi ia licenta in drept. Se inscrie la Academia Agricola din Moscova, insa nu absolveste nici primul an.


MURAFA, Simion
 
 (24.V.1887, Cotiujenii Mari, jud. Soroca - 20.VIII.1917, Chisinau), jurist, publicist, cantaret, luptator pentru reunirea Basarabiei cu Romania.
 Isi face studiile liceale si universitare la Kiev. In 1912 isi ia licenta in drept. Se inscrie la Academia Agricola din Moscova, insa nu absolveste nici primul an.
La Kiev il cunoaste pe Alexie Mateevici cu care devine prieten pe viata. Reintors la Chisinau, colaboreaza la ziarul Cuvant moldovenesc (1913-1917). In 1917 publica brosura Cine-s moldovenii. Din istoria neamului.
Ca publicist este sustinut si apreciat inalt de catre Stefan Ciobanu.
Cantaret de mare talent si animator al vietii muzicale, organizeaza la Chisinau in sala Case Eparhiale o serata muzicala - Seara cantecului moldovenesc. Participa la primul razboi mondial, fiind sef de echipa sanitara pe Frontul Romanesc. In acest timp il cunoaste la Falticeni pe Mihail Sadoveanu, la Bucuresti - pe Octavian Goga si Onisifor Ghibu.
Inainte de moartea sa tragica este numit de Zemstva judetului Soroca judecator de pace in satul lui de bastina.
La 1933 in Parcul Catedralei din Chisinau se inalta un monument consacrat celor trei martiri: Simion Murafa, Andrei Hodorogea si Alexie Mateevici. Monumentul este distrus in 1940.
Numele sau il poarta o strada din sectorul Botanica (fosta strada Raleev).

Bibliogr.:
1. Colesnic, Iurie. Basarabia necunoscuta. - Chisinau, 1993.
2. Holban, Eugen St. Figuri basarabene. - Paris, 1990.

Bibliotec@Ta
Înregistare on-line Solicitare înstruire Solicitare achiziţie BPD Ajutor